Boeksculpturen

Over

Ik heb geen kunstopleiding gehad, maar studeerde psychologie en neurowetenschappen. Pas rond mijn 24e ontdekte ik de creativiteit. Na veel verschillende kunstvormen te hebben geprobeerd, kwam ik uit bij de boekkunst.

Mijn boekkunst begon bij de immense boekenverzameling van mijn opa: meerdere kamers vol hoge kasten, alle boeken perfect op onderwerp gestructureerd, verzameld in ruim 90 jaar.

Maar wat ging er met die boeken gebeuren als mijn opa er niet meer was? De verkoop? Een kringloopcentrum? De vuilstort? Dan zou het levenswerk van mijn opa voorgoed verdwijnen.

En zo gaat het met miljoenen oude boeken over de hele wereld. Wanneer hun informatie gedateerd raakt, of de informatie gemakkelijker via internet te vinden is, zullen alleen een paar enthousiaste verzamelaars nog boeken redden. Want wie wil er nog een boek hebben dat je nauwelijks inkijkt?

En dat ze door hun ouderdom nauwelijks ingekeken worden is zonde, omdat de illustraties er soms nog prachtig uitzien. Toen ik een keer door een boek heen bladerde, vroeg ik me af of er niet een manier was om dwars door het boek heen te kijken. Om meerdere afbeeldingen in één keer te kunnen zien.

Dit idee heb ik ontwikkeld tot mijn boeksculpturen. Ik maak ze om verschillende redenen. Allereerst is dit een manier om oude boeken een tweede leven te geven en zo hun bestaan en schoonheid te verlengen. Daarnaast vormen ze zo een meer tastbare herinnering aan de vorige eigenaar, in mijn geval mijn opa. Tot slot wil ik ieder kunstwerk een idee op zich laten zijn; elke sculptuur heeft een eigen onderwerp en betekenis waar specifieke mensen zich mee kunnen identificeren. Ik ben op zoek naar de mensen die een speciale band met een specifiek werk voelen om zo met zo veel mogelijk mensen te verbinden.

© 2024 Oscarving

Thema door Anders Norén

nl_NLDutch