Boeksculpturen

Creatieproces

Hieronder schets ik een beeld van het creatieproces van de werken die plexiglas bevatten. Ik vind oude boeken op markten, in kringloopcentra, en in priv├ęcollecties.

Als ik een interessant boek vind, dan heb ik een aantal voorwaarden voordat ik verder kijk:

  1. Het mag alleen een informatief boek zijn met gedateerde informatie, of met informatie die je sneller en uitgebreider op het internet kan vinden dan in het boek.
  2. Het mag geen antiek boek zijn waardoor een stukje menselijke geschiedenis vergaat als ik het versnijd.

Als het boek aan bovenstaande voorwaarden voldoet kijk ik of er bijzondere plaatjes in staan. Ook ontstaat hier vaak een eerste idee voor het kunstwerk dat nog vele malen evolueert voor het finale werk. Tevens kijk ik of het papier bewerkbaar is. Het papier heeft een bepaalde dikte en structuur nodig. Het mag bijvoorbeeld niet te glad, niet te dun, of spiegelend zijn.

Op basis van mijn eerste idee snijd ik een hoop individuele plaatjes uit het boek, vaak veel meer dan ik ga gebruiken. Op basis van combinaties tussen de plaatjes begint het idee voor het werk te veranderen.

Sommige plaatjes zijn zo indrukwekkend dat ik ermee begin en daar het concept omheen vorm. Deze zeeduivel werd de basis van dit werk. Het kostte een hoop geduld, concentratie en gebroken mespunten om deze diepzeevis uit te snijden.

Op een gegeven moment zijn er een hoop plaatjes uitgesneden en moet mijn brein gaan bepalen wat ik er ongeveer mee wil. Ik snijd in dit proces nog veel meer plaatjes uit dan hierboven staan, net zolang tot ik voldoende interessants heb om samen te voegen.

Vele dagen en soms uren aan herstructureren kunnen voorbij gaan tot er plots iets ontstaat dat lijkt te werken. Als ik tevreden ben over het idee en de compositie, zet ik de afbeeldingen vast.

De vissen moesten natuurlijk een aquarium hebben. Hiervoor heb ik een gat in het originele boek gesneden.

Alle pagina’s die ik uit het boek snijd bewaar ik. Als alles klaar is zoek ik tussen deze pagina’s mijn initialen die ik onderop het kunstwerk plak. Dit dient als mijn handtekening.

En uiteindelijk, na het toevoegen van de golven…

…was na enkele weken het werk Grote Ogen compleet.

© 2024 Oscarving

Thema door Anders Norén

nl_NLDutch